4. kesäkuuta 2009

Vanha oire heräsi henkiin - hei taas piriformis

Vaikka olenkin satsannut viime aikoina mielestäni paljonkin lämmittelyihin ja venyttelyihin, niin vanha oire heräsi taas henkiin. Kroppa ei ilmeisesti kestänyt juoksutreenien lisäystä, joten piriformis oireyhtymä alkoi sanan mukaisesti taas oireilla. Lääkäriaika on varattu jo tälle päivälle ja lähete kourassa lähdetään hakemaan fysioterapiasta apuja.

Piriformis-oireyhtymässä on tavallisesti kyse piriformis-lihaksen poikkevasta kireys- ja jännitystilasta. Vaivan voi aiheuttaa pakaran alueen vamma tai piriformislihaksen tai iskiashermon kulun anomalia. Kireä piriformis aiheuttaa lantion sisältä ulos tulevaan iskiashermoon lisääntynyttä hankausta ja painetta. Hankaus saa iskiashermon ympärillä olevan löysän rasvakudospehmusteisen tupen paksuuntumaan ja fibrotisoitumaan. Syntyy hermorungon pinne eli entrapment-oireyhtymä. Hermon runsas liike esimerkiksi urheilun ja liikunnan yhteydessä sekä lihasten toistuva jännittyminen ja hypertrofia voivat vielä edistää oireiston kehittymistä.

Tärkein oire on pakaran keski-yläosaan paikantuva rasituskipu. Tavallisesti alueella on selvä palpaatioarkuus. Oireita provosoiva liikunta voi olla melkein mitä hyvänsä, mutta tyypillisiä urheilulajeja ovat mm. tennis, luisteluhiihto ja juoksu.

Konservatiivinen hoito riittää valtaosaan piriformis-oireyhtymistä. Tärkeintä on venyttää piriformis-lihasta ja koko lonkkanivelen, lantion ja sakroiliaalinivelten mobilisointi ja liikkuuuden lisääminen tavallisesti auttaa. Rentoutus, lihasten venyttäminen ja vahvistaminen symmetrisesti kuuluu myös piriformis-oireyhtymän fysioterapiaan.

1 kommentti:

  1. pirun piriformis!selkävaivoja monenmoisia,ollut jo yli kaks`kyt vuotta.prolapseja ja muuta kulumaa.nyt kumminkin olen tehnyt itse diagnoosin.Valtava polte ja vihlonta vasemmassa pakarassa,lonkassa nivusessa,etureidessä ja muurahaiset juoksee pitkin kinttua.kun pakaraa kourii kovalla otteella niin vois vaikka lentoon lähtee.Käynyt fysioterapeutin luona 3 krt.hermonliu`utus liike ei ollut hyväksi ja pakaranvenytyskin niin monimutkainen että helponpiakin on olemassa.Haluaisin minäkin jonkun puudutteen jo vihdoinkin kun löytäisin lääkärin joka olisi samaa mieltä asiastaettä edes tämä hermokipu häviäisi kun niitä on jo ennestään muitakin joka päivä olemassa. Mannastiina

    VastaaPoista

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...