23. heinäkuuta 2013

Sorry jankutus

Eli taas jauhetaan boulderoinnista. Se vaan on antanut viimeiset parhaat fiilikset sporteista, niin miksikäs sitä ei hehkuttaisi. :) Boulderoinnista oli juttua Hesarissakin lauantaina, joten kyseessä on hottis juttu!! Jutun kuvassa kiipeää Suomen parhaimmistoon kuuluva Anthony 'Andy' Gullsten. Andystä pääsin itsekin ottamaan mallia eilen BK Konalassa, kun hän oli siellä treenaamassa. 

"Tykkään siitä, että kiipeilyä tehdään oman kehittymisen, ei kilpailun takia", sanoo kiipeilyä kahdeksan vuotta harrastanut Anthony Gullsten Mellunmäen siirtolohkareella.
Helsingin Sanomien jutun kuvassa Anthony Gullsten

Ja olipa muuten taas hyvä treeni. Viime kertainen bouldertreeni oli siis torstaina ja palautuminen siitä otti kaikki kolme päivää, jotka välissä olivat. Aikaisemmin en olisi pystynyt tekemään samanlaista kovaa projektointitreeniä. Tällä kertaa projektoitiin edellisellä kerralla kesken jäänyt 6a toppiin ja lisäksi toppasin yhden toisen 6a:n, jota olen haistellut mutten kokeillut aikaisemmin. Pari muuta 6a(+):ta jäi vielä odottamaan seuraavaa kertaa ja lisäksi yksi 5c. Toivottavasti eivät ehdi vaihtaa reittejä tässä välissä. Vaikka onkin tosi kiva, että uusivat reittejä näin kesälläkin.

Viimeksi kuvasin hyvää bouldertreeniä, jossa projektoitiin itselle haastavaa reittiä. Nyt pohdin hieman yleisemmin miten kehitytään paremmaksi kiipeilijäksi.
1. Toista ja tee niitä muuveja, jotka tuntuvat itselle vaikeilta - älä luovuta ensimmäisen yrityksen jälkeen
2. Toista ja käytä niitä otteita, jotka tuntuvat itselle vaikeilta - älä luovuta ensimmäisen yrityksen jälkeen
3. Treenaa ja vahvista corea ja yläkroppaa, mieluiten kiipeilyllisillä liikkeillä
4. Venyttele hyvin kaikki ruumiinosat, mukaanlukien sormet
5. Lepää ja palauta riittävästi

Kiipeilyä voi helposti treenata liikaa, mutta jos oikeasti haluat kehittyä, et voi oikeastaan treenata kuin kiipeilyä. Liikaa treenaamisella tarkoitan, että kroppa menee ihan tukkoon ja rasitusvammat alkavat vaivata. Otevoima kehittyy hiljalleen, sitä ei voi oikein millään nopeuttaa. Lepo on erittäin tärkeää sormille, mutta aina voi treenata kiipeilyn oheistreenejä tai ainakin venytellä. Daila Ojeda, Chris Sharman tyttöystävä ja ammattikiipeilijä itsekin, kertoo REEL ROCK 7-elokuvassa kuinka hän taisteli 'Mind Control' (8C+)-reitin kanssa pitkään, mutta vasta kun hän piti kaksi päivää täyttä lepopäivää ennen uutta yritystä, nousi reitti ylös asti. Maltti on siis valttia! :)

Mitäs muuta, viikonloppu meni juhliessa naimisiinmenoa ja kärsiessä kireästä niskasta. Sunnuntaina sentään 3h pihatöitä, jotka sisälsi taas kasvien repimistä ja kottikärryjen raijaamista. Muistin sentään piikkimatonkin, josta tulee selkeästi helpotusta verenkiertoon, mutta valitettavasti se ei koko jumia niskasta poista. Maanantaina tosiaan pari tuntia boulderointia ja joka päivä leuanvetoyrityksiä sekä myötä että vastaotteella. ps. saattaapi niskajumi johtua juurikin noista leuanvedoista... /Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...