14. lokakuuta 2012

Beach volley: sormilyönti ja yläkautta puolustaminen

Beach volleyssä sormilyönti on ns. pehmeä kosketus. Sormilyönnissä molempien käsien sormet koskettavat palloa yhtäaikaisesti pysäyttämättä palloa. Sormilyönnin yleisin käyttöpaikka on passaaminen, eli kenttäpuolen toinen kosketus. Sormilyöntiä voidaan käyttää myös kovan lyönnin puolustuksessa, kun kosketus on puhdas reagointi, sekä toisen kosketuksen hyökkäyksenä, jolloin sormilyönnin on mentävä suorassa hartialinjassa verkon yli. Kaikissa tapauksissa sormiyönnin on oltava "puhdas".

Passatessa sormilyönnillä kosketus tapahtuu otsan yläpuolella hyvin lähellä päätä. Kädet seuraavat ja suojaavat kyynerpäät ja sormet auki palloa sen laskeutuessa alaspäin ja palloon kosketaan hyvin nopeasti sormilla, saattaen kuitenkin käsillä palloa ylöspäin. Jalat ovat tukevasti ja antavat tarvittaessa lisää voimaa palloon. Rintamasuunta on siihen suuntaan, minne pallo halutaan.

Esimerkkejä sormilyönnistä passissa:

Puolustaessa yläkautta voi käyttää sormilyöntiä vain, jos hyökkäys on kova hyökkäys. Kova hyökkäys suuntautuu alaspäin ja on iskulyönti. Muuten puolustaessa yläkautta esimerkiksi check-lyöntiä tai vastaanottaessa, on yläkautta tehtävän kosketuksen oltava kova kosketus. Pallon on osuttava yhtäaikaisesti molempiin käsiin eikä pallo saa koskettaa sormia.

Esimerkkejä yläkautta tehtävistä puolustuksista.

Sormilyönti

Valmiusasento ja kovat yläkauttapuolustukset


Palloa voi puolustaa yläkautta myös yhdellä kädellä. Silloin puolustus tehdään koukistetuilla sormilla eli ns.Ja aina voi käyttää myös chicken wingiä. ;)
Kuvat: FIVB.org samilaakkonen.kuvat.fi ja volley1on1.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...