28. lokakuuta 2012

Beach volley-tekniikka: iskulyönti ja torjunta

Kolmannella kosketuksella, hyökätessä palloa vastustajan puolelle, käytetään iskulyöntiä, koska kosketuksen on oltava kova kosketus. Iskulyöntejä on kahdenlaisia, voimalyötejä ja sijoituslyöntejä. Lisäksi pallon voi hyökätä verkon yli tökkäämällä koukistetuilla sormilla (bogie). Pallon voi toimittaa verkon yli myös hihalyönnillä.

Hyökätessä iskulyönti tehdään hypystä. Hyppyyn otetaan 2-3 askeleen vauhti ja ponnistetaan syvästä kyykystä jalat lähes vierekkäin, lyöntikäden vastakkainen jalka hieman edessä. Hypätessä on otettava huomioon hiekan pehmeys, ja tarvittaessa ponnistettava hitaampaa, jos hiekka on upottavaa. Oikeakätisillä lyöjillä vauhti otetaan seuraavasta: vasen--oikea-vasen. Ensimmäinen vasen askel on hieman pidempi ja kaksi viimeistä askelta hyvin nopeat. Molemmat kädet antavat vauhtia hypylle ja nousevat hypyn aikana ylös. Lyöntikäsi viedään kyynerpää edellä olkapään ja korvan taakse, ja koko kroppa viritetään kuin jousi ennen lyöntihetkeä. Juuri ennen osumista palloon vapaa käsi putoaa kyynerpää edellä aktivoiden vatsalihakset. Lyöntikäsi tulee perässä kyynerpää edellä suoristuen ja osuten sitten palloon käsi suorana lakipisteessä. Palloon osutaan koko avoimella kämmenellä. Jos käytetään kovaa iskulyöntiä, käsi osuu pallon päälle ja pallo lähtee alaspäin. Jos lyödään sijoituslyönti, käsi osuus osittain pallon alle ja lähtee haluttuun paikkaa yläkierteellä ranteella ohjaten.

Koukistetuilla sormilla hyökätessä käsi on niin ikään suorana, mutta kättä ei tarvitse vielä olkapään ja korvan taakse missään vaiheessa. Käsi voidaan jättää vartalon etupuolelle ja työntää olkapäästä sekä kyynerpäästä suoraksi juuri ennen osumista palloon. 

Esimerkkejä hyökkäyksistä:

Käden vienti taakse

 Osuminen palloon suoralla kädellä ja koko kämmenellä

Vapaan käden käyttö

Koko vartalon käyttö

Sijoitus- eli check-lyönti

Ohjaus ranteella

Hyökkäys koukistetuilla sormilla


Torjunnalla yritetään estää hyökkäyksen tuleminen verkon yli omalle puolelle. Torjunta tehdään hyppäämällä verkolla. Torjunta on osa puolustamista ja sillä peitetään tietty osa kentästä. Torjuntaa hypätään syvästä kyykystä suoraan ylöspäin kädet vauhtia antaen. Kädet nousevat vartalon etupuolelle ja ne työnnetään verkon yli kohti palloa. Kämmenet ovat auki, katse seuraa palloa ja kädet pidetään suorina koko suorituksen ajan. Vatsalihakset pitävät vartalon irti verkosta ja tukevat käsiä. Kämmenet suunnataan tarvittaessa kohti kentän keskiosaa, ettei pallon käsiin osuessa, pallo lennä kentän ulkopuolelle.

Esimerkkejä torjunnasta:

Kädet työnnetään verkon yli ja kämmenet ohjaavat pallon keskelle kenttää

Kämmenet ovat aui ja vatsalihakset pitävät kädet tiukkona torjunnan ajan.


Kuvat: FIVB, Learn Beach Volley,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...