23. syyskuuta 2012

Beach volley-tekniikka: Hihalyönti ja aloitussyöttö

Hihalyönti ja sen käyttö eri tilanteissa.
Hihalyöntiä voidaan käyttää beach volleyssa jokaisessa kolmessa kosketuksessa, koska se on ns. kova kosketus. Hihalyönnillä voi vastaanottaa, passata, hyökätä ja puolustaa. Hihalyönti tehdään kahdellä kädellä. Kädet laitetaan päällekkäin kämmenet ylöspäin ja peukalot painetaan yhteen.Kyynerpäät ovat suorina koko hihalyöntisuorituksen ajan. Pallo koskettaa yhtäaikaisesti molempia käsiä kyynervarren alueella, optimaalinen alue on 5 cm ranteiden yläpuolella. Käsivarret muodostavat tason, jolla pallo ohjataan haluttuun paikkaan. Hihalyönnissä on tärkeä muistaa jalkojen käyttö, käsien korkeus, hartioiden käyttö, vartalon suunta ja saatto.


Vastaanoton valmiusasento:

Esimerkkejä hihalyöntisuorituksesta vastaanotossa:






Hihalyöntipassissa liike tapahtuu pääasiassa jaloilla. Kädet ovat korkealla, lähes leuan korkeudella suorina vartalon etupuolella. Vartalon rintamasuunta on siihen suuntaa minne pallo halutaan. 

Esimerkkejä hihalyöntisuorituksesta passissa:



Alhaalta pelattavat puolustuskosketukset.

Puolustuksen hihalyönti ei eroa oleellisesti edellämainituista hihalyönneistä. Puolustuksessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että liikkutaan jaloilla nopeasti pallon alle ja on aina parempi koskettaa palloa kahdella kädellä, hihalyönti, kuin yhdellä kädellä. Puolustuksessa pallo nostetaan yleensä vain ylöspäin, eikä tarkasti tiettyyn paikkaa, ellei hyökkäys ole erityisen helppo. Puolustuksessa kädet eivät saa olla valmiiksi yhdessä, jotta liikkuminen olisi helpompaa. Yhdellä kädellä tehtävät puolustukset tehdään yleensä liikkeestä syöksymällä. Toisella kädellä otetaan syöksyyn tukea ja toisella nostetaan pallo kovalla kosketuksella (käsi nyrkissä) ylöspäin. 
Sivulta tehtävät puolustukset pyritään tehdä vartalon etupuolelta ja vartaloa tuetaan "ulkojalalla". Jos vartaloa ei saa pallon taakse, ohjaavat kädet pallon haluttuun paikkaan, toinen käsi on korkeammalla kuin toinen.

Puolustuksen valmiusasento:









Esimerkkejä puolustussuorituksista hihalyönnillä. 






Esimerkkejä yhdellä kädellä tehtävistä puolustussuorituksista:




Aloitussyöttö.
Aloitussyöttö tehdään yhdellä kädellä ja sen on oltava ns. kova kosketus. Palloa pitää lyödä ilmasta, ei suoraan toisesta kädestä. Aloitussyötön voi tehdä alakautta tai yläkautta. Yläkautta tehtäviä syöttösuorituksia ovat jalat maassa ja hypystä tehtävät syötöt. Molemmilla tavoilla voi syöttää kierteistä tai leijaavaa syöttöä.
Yläkautta tehtävässä aloitussyötössä molemmat kädet nousevat ylös. Syöttökäsi viedään niin pitkälle taakse kyynerpää edellä, kuin käsi menee ja tuodaan palloon niin ikään kyynerpää edellä. Vapaakäsi antaa vauhdin vartalolle ja laskee juuri ennen syöttökäden osumista palloon. Yläkautta tehtävässä syötössä tärkeää on vapaan käden käyttö, vartalon hyödyntäminen ja suora käsi palloon osuttaessa. Leija- ja kierresyötön eri tehdään erilaisella kämmenen osumalla palloon.

Esimerkkejä jalat maassa tehtävästä syötöstä.


Esimerkkejä hyppyleijasyötöstä:


Esimerkkejä kierrehyppysyötöstä:


PS. ns. kova kosketus on pallokosketus, jossa palloa kosketaan muilla ruumiinosilla kuin sormilla, pois lukien koukistetuilla sormilla tehtävä kosketus. Pallo ei saa kuitenkaan pysahtyä tai pelaaja ei saa tietoisesti kosketta kahdesti peräkkäin. 

Kuvat samilaakkonen.kuvat.fi ja fivb.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...