14. marraskuuta 2014

Laatua määrän sijaan

Tämäkin on opittu kantapään kautta. Mitä enemmän ikää lasissa, sitä pitempään kestää palautuminen. Mieli hinkuu tekemään paljon ja joka päivä, mutta kroppa ei enää kestä. Nyt kun oma urheilu-ura on lähinnä jälkipoltoilla niin viimeistään on aihetta satsata määrän sijasta laatuun.

Ellei urheilijalla ole henkilökohtaista valmentajaa, treenaamisesta voi usein puuttua suunnitelmallisuus. Tehdään mitä sattuu ja milloin sattuu ilman, että mietittäisiin miksi ja mitä ko. harjoituksella halutaan kehittää. Välillä treenataan määrällisesti paljon, mutta ei mietitä sisältöä. Laatu puuttuu, tekeminen on tasapaksua. Ei vaivauduta ajattelemaan, paljonko palautuminen mistäkin harjoituksesta vie aikaa tai mitä elinjärjestelmää kulloinkin rasitetaan, vaan lykätään kalenteriin treenejä toisensa perään.

Yleisurheilun valmentajatutkinto-opinnoissa paneudutaan myös harjoittelun yleiseen ohjelmointiin ja sen kautta palautumisen merkitykseen. Oheisesta taulukosta löytyy mielenkiintoista tietoa harjoitusten kuormittavuudesta ja palautumisesta. Aloittaa voi vaikka siitä, ettei samaa elinjärjestelmää kuorimita monena päivänä peräkkäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...