21. marraskuuta 2014

Joukkueurheilun perässävedettävät

Urheilijat jaetaan usein joukkueurheilijoihin ja yksilöurheilijoihin. Joukkueurheilija ei mielestäni tarkoita vielä samaa kuin joukkuepelaaja. Myös yksilöurheilija voi urheilla joukkueessa ja ajatella silti omaa napaansa. Joukkueurheilijoista ei vastaavasti aina ole yksilöurheilijoiksi.

Yksilöurheilu vaatii itsenäisyyttä, voimakasta tahtoa ja vahvaa motivaatiota. Yksilöurheilijoita ei kukaan ole potkimassa harjoituksiin, eikä valmentaja ole valvomassa jokaista suoritusta. Tavoitteet asetetaan itse, niitä ei valmentaja yleensä valmiina tarjoile.

Joukkueurheilussa mennään porukalla. Valmentaja kertoo mitä tehdään ja milloinkin. Tehdään mitä valkku käskee, aina ei välttämättä ajatella miksi. Monesti valmentaja myös asettaa joukkueelle tavoitteen, jonka perässä mennään läpi kauden. Itsenäinen ja omatoiminen harjoittelu on outo käsite.

Olen itse yksilöurheilija, joka pyrkii olemaan hyvä joukkuepelaaja. Itsenäinen harjoittelu on aina kuulunut rutiineihin, enkä ole koskaan tarvinnut ryhmän painetta saamaan itseäni liikkeelle. Kyllähän iän myötä kimpassa treenaamisen sosiaalinen puoli on tullut tärkeämmäksi, mutta löydän yhä punttisalille ja urheilukentälle ilman kavereitakin.

Vuosien varrella ole huomannut, että pallopelejä pääasiassa harrastavien urheilijoiden on vaikea saada itseään treenaamaan omatoimisesti. Punttisalille vielä ehkä löydetään, mutta kaikki muu oheisharjoittelu jäävät vähäiseksi. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle on hankala mennä. Ollaan kiinnostuneita oheisharjoittelusta, mutta ne halutaan tehdä porukalla. Jonkun on vedettävä letkaa.

Yleensä korkeammalle tasolle mentäessä alkaa yksilöurheilijoitakin löytyä enemmän joukkueista. Yhden pelaajan tavoitteet ovat ehkä korkeammalla kuin muilla joukkueen pelaajilla ja niiden eteen ollaan valmiita tekemään töitä. Olen mielelläni mukana auttamassa yksilöurheilijoita ja joukkueurheilijoita saavuttamaan tavoitteensa. Urheilijalta odotan sitä, että hän itse ilmaisee intressinsä yhteistyöhön ja suunnitelmalliseen harjoitteluun. Perässävedettävät ovat niin last season.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...